PRZEPISY DLA DZIECI OD 6 MIESIĄCA ŻYCIA

Mamuśki,

Aktualnie stworzyłam prawie 25 przetestowanych przez moją 8- miesięczną (bez 2 dni) córeczkę przepisów. Są to zupki, stałe posiłki nazywane przez nas „II danie”, deserki i kaszki. Mój maluch nie zjadł jeszcze żadnego słoika, wszystko gotuję sama i chciałabym się tym z Wami podzielić.

Nie jestem lekarzem, dlatego podkreślam, że są to przykładowe przepisy. Samą tematykę rozszerzania diety i doboru odpowiednich produktów dla mojego dziecka dobierałam z pediatrą i gastrologiem dziecięcym. Ponadto, fakt, iż moje dziecko nie miało kolek ani alergii i toleruje wszystkie produkty, to nie oznacza, iż Twoje też takie jest,

 

NA POCZĄTEK KILKA WSKAZÓWEK (mówimy tu o dzieciach zdrowych):

  1. Mleko do 1 roku życia to podstawa
  2. Dietę rozszerzamy po 6 m. ż.
  3. Woda, herbatki i inne napoje to również rozszerzanie diety
  4. Siedząca pozycja u dziecka- to bardzo ważne, aby dziecko się nie zakrztusiło
  5. Na początku nie powinniśmy podawać naszym małym dzieciom:
  • soków- to w głównej mierze sam cukier.
  • miód oraz mleko podajemy po 1 roku życia
  • Niewskazane są nasiona i orzechy, wysoko przetworzone węglowodany, na przykład otręby, jajka surowe i na miękko, mocna herbata, gazowane napoje.
  • Do 1 r.ż. nie powinno się również gotować zup na wywarze mięsnym. Polecam najpierw obgotować mięso, umyć je i ugotować ponownie.
  • Z przyprawami wstrzymujemy się jak najdłużej, omijajmy sól i cukier, a także inne aromatyczne przyprawy i sosy.
  • Natomiast z grzybami wstrzymujemy się jak najdłużej.
  1. Rozszerzanie diety zaczynamy raczej od warzyw. Proponuję tutaj ziemniaka, dynie lub batata. Stopniowo możemy wprowadzać inne warzywa takie, jak marchewka, brokół, seler, papryka, czy cukinia- wszystko adekwatnie do wieku dziecka.
  2. Na początku przez 2-3 dni podajemy po kilka łyżeczek (postępując tak z każdym warzywem) sprawdzając tym samym, czy dziecko nie ma alergii. Następnie to samo robimy z owocami.
  3. W przypadku owoców rozszerzanie diety proponuję rozpocząć od banana, jabłek, moreli, a potem stopniowo pojawiły się owoce sezonowe, czyli jagody, maliny, truskawki i arbuz.
  4. Gluten wprowadzamy razem z warzywami i owocami. Jeśli jednak macie na początku obawy, proponuję skorzystać z bezglutenowej kaszy jaglanej oraz z kluseczek bezglutenowych robionych z mąki kukurydzianej i wody.
  5. Polecam łączenie zupek/ kaszek/ deserków z metodą BLW. Baby Led Weaning polega na tym, że to dziecko decyduje, co i w jakich je ilościach- poznaje przy tym teksturę, smak i zapach jedzenia.
  6. Pamiętajcie, że każde dziecko jest inne. Jeśli moje dziecko jadło wszystko i nie miało alergii, nie oznacza to, że z Twoim będzie tak samo.

 

Tutaj możecie znaleźć więcej informacj i wskazówek na temat samego rozszerzania diety i BLW :)

 

A jeśli chcecie przeczytać wpis na moim blogu na temat kaszy mannej i kaszy jaglanej (który kiedyś był opublikowany na Onecie)- zapraszam  tutaj :)

 

Pamiętajcie, że możecie przygotować kilka porcji zupki/ deserku i resztę zawekować. Taki bobas na początku je bardzo mało i ciężko jest ugotować odpowiednią porcję zupki.

 

JAK PRZECHOWYWAĆ POSIŁKI DLA NASZEGO BOBASA?

zupa2

Ja mam prosty sposób mojej babci. Trzymam w ten sposób zupki w lodówce nawet przez 5-6 tygodni, podgrzewam je później w garnku i są fantastyczne.

Wekujemy, czyli… Zaczynamy od wyparzenia słoików- to bardzo ważne tak samo, jak wyparzenie butelki przed podaniem mleka. Następnie, przelewamy zupki lub deserki do słoiczka. Dokładnie zakręcamy. Duży garnek napełniamy wodą a jego dno wykładamy ręcznikiem bawełnianym lub cienką ściereczką. Układamy słoiki zakrętką do góry jeszcze w chłodniejszej wodzie. Nie wkładajcie słoiczków do wrzątku, gdyż mogą pęknąć od tak wysokiej temperatury. Wszystko gotujemy przez około 10 minut od zagotowania się wody. Następnie ostrożnie wyjmujemy słoiczki i układamy je dnem do góry na ściereczce. W ten sposób słoiki powinny leżeć aż do całkowitego ostygnięcia. Potem przechowujemy je w lodówce.

 

A teraz przejdźmy do przepisów i zacznijmy od zupek.

1. DYNIA, ZIEMNIAK I KASZA JAGLANA (po 6 miesiącu)

200g dyni i 2 małe ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 1 szklankę kaszy jaglanej dokładnie płuczemy. Wszystko wrzucamy do małego garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Czekamy aż zupka ostygnie i blendujemy ją. Pamiętajcie, aby ostudzić zupę, bo inaczej będziecie niszczyć ostrza.

zupa1

2. BURAK, ZIEMNIAK I KASZA JAGLANA (po 6 miesiącu)

1 buraka, 2 małe ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 1 szklankę kaszy jaglanej dokładnie płuczemy. Wszystko wrzucamy do małego garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Czekamy aż zupka ostygnie i blendujemy ją. Pamiętajcie, aby ostudzić zupę, bo inaczej będziecie niszczyć ostrza.

zupa2 w misce

3. CUKINIA, BATAT, MARCHEW (po 6 miesiącu)

½ średniej wielkości cukinii, ½ średniej wielkości batata oraz 1 marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do małego garnka, zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Pamiętajmy, że cukinia mimo wszystko jest bardzo wodnista. Czekamy aż zupka ostygnie i blendujemy ją. Pamiętajcie, aby ostudzić zupę, bo inaczej będziecie niszczyć ostrza.

 

4. SZPINAK, BATAT, KLUSECZKI KUKURYDZIANE (po 6 miesiącu)

200g szpinaku oraz ½ średniej wielkości batata myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do małego garnka, zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy i 10 minut przed końcem wrzucamy ½ szklanki kluseczek kukurydzianych. Czekamy aż zupka ostygnie i blendujemy ją. Pamiętajcie, aby ostudzić zupę, bo inaczej będziecie niszczyć ostrza.

zupa4

5. WIEJSKI INDYK, MARCHEW, RYŻ, DYNIA (proponuję po 7 miesiącu)

Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy indyk będzie obgotowany, wylewamy wodę, myjemy dokładnie mięso i jeszcze raz wkładamy do czystego garnka i gotujemy. Dodajemy do niego 1 małą obraną i umytą marchewkę oraz 1 szklankę dyni. Chwilę później wsypujemy ½ szklanki ryżu. Gotujemy aż warzywa i ryż będą miękkie. . Czekamy aż zupka ostygnie i blendujemy ją. Pamiętajcie, aby ostudzić zupę, bo inaczej będziecie niszczyć ostrza.

zupa 5 6 10

6. BROKUŁ, DYNIA I KASZA JAGLANA (po 6 miesiącu)

200g dyni i kilka kawałków brokuła myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 1 szklankę kaszy jaglanej dokładnie płuczemy. Wszystko wrzucamy do małego garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Czekamy aż zupka ostygnie i blendujemy ją. Pamiętajcie, aby ostudzić zupę, bo inaczej będziecie niszczyć ostrza.

 

7. DORSZ, PAPRYKA, BROKUŁ, CUKINIA I ZIEMNIAK (proponuję po 7 miesiącu)

Z rybą postępujemy tak samo jak z mięsem. Paprykę myjemy, czyścimy i obieramy ze skóry. Brokuł, 1 ziemniaka i ½ średniej wielkości cukinii również myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i rybę gotujemy przez około 20minut aż będą miękkie. Czekamy aż zupka ostygnie i blendujemy ją. Pamiętajcie, aby ostudzić zupę, bo inaczej będziecie niszczyć ostrza.

zupa 7 i 11

8. DYNIA, ZIEMNIAK, MARCHEW (po 6 miesiącu)

200g dyni i 2 małe ziemniaki i 1 marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do małego garnka, zalewamy 1-2 szklankami wody i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Czekamy aż zupka ostygnie i blendujemy ją. Pamiętajcie, aby ostudzić zupę, bo inaczej będziecie niszczyć ostrza.

zupa 9 miska

9. WIEJSKI KURCZAK, KASZA PĘCZAK, KALAREPA, DYNIA, MARCHEW (proponuję po 7 miesiącu)

Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy kurczak będzie obgotowany, wylewamy wodę, myjemy dokładnie mięso i jeszcze raz wkładamy do czystego garnka i gotujemy. Dodajemy do niego 1 małą obraną i umytą marchewkę, 1 szklankę dyni, ½ średniej wielkości kalarepy oraz ½  szklanki dokładnie opłukanej kaszy pęczak (proponuję płukać ją kilka razy). Gotujemy aż warzywa i kasza będą miękkie. . Czekamy aż zupka ostygnie i blendujemy ją. Pamiętajcie, aby ostudzić zupę, bo inaczej będziecie niszczyć ostrza.

 

10. Pieczone placuszki z kaszy kukurydzianej, dyni i marchewki (po 6 miesiącu)

Dynię myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, wsypujemy 1 szklankę kaszy kukurydzianej i dodajemy 1 umytą, obraną i startą na tarce marchewkę. Całość gotujemy aż wszystko będzie miękkie, a następnie studzimy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Następnie formujemy placuszki i układamy je na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy je delikatnie przez około 15 minut tak, aby nie były chrupiące- dziecko musi mieć łatwość jedzenia.

placki kuku marchew dynia

11. PIEROGI DLA MALUCHA (proponuję po 7 miesiącu)

Zacznijmy od szybkiego przepisu na same ciasto do pierogów. Musicie przygotować:

300g mąki pszennej
100ml ciepłej wody
20ml jogurtu naturalnego

Do tego przygotowujemy maliny, jagody albo truskawki.

Mąkę wysypujemy na stolnicę/ blat. Robimy dziurkę pośrodku mąki, do której wlewamy stopniowo wodę i jogurt naturalny. Dodajemy również odrobinę soli. Na początku ciasto mieszamy łyżką. Później zagniatamy ręką przez kilka minut. W razie potrzeby podsypujemy blat mąką, aby ciasto nie przyklejało się do niego. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut. Następnie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na 2mm placek i wycinamy kółka. Pierogi nadziewamy owocami- jagodami lub truskawkami bądź malinami- dla dziecka owoców nie słodzimy.  W międzyczasie gotujemy osoloną wodę w garnku. Pierożki składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię plus 2 minuty. Po tym czasie, najpierw wyjmujemy jednego pieroga, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe (wszystko zależy od jego grubości, czasami warto gotować je minutę dłużej). Następnie wyjmujemy wszystkie na talerz i polewamy odrobiną oleju, aby się nie skleiły.

pierogi z malinami, porzeczkami i malinami

12. NALEŚNIKI Z SERKIEM (proponuję po 7 miesiącu)

Ciasto na około 6-8 naleśników (wszystko zależy od ich grubości i wielkości:

250g mąki pszennej
około 100ml ciepłej wody
około 100ml mleka ryżowego domowej roboty

 

Ciasto mieszamy łyżką lub miksujemy. Nagrzewamy patelnię- najlepiej taką do naleśników, wtedy nie będziemy musieli używać tłuszczu. Smażymy delikatnie kilka naleśników. W międzyczasie szykujemy masę z gęstego jogurtu naturalnego i świeżych owoców, na przykład malin, truskawek lub jagód. Gotowe naleśniki smarujemy jogurtem i zwijamy w rulonik.

nalesniki

13. PULPECIKI Z MIĘSA Z INDYKA I Z MARCHEWKI (proponuję po 7 miesiącu)

200g mięsa z indyka myjemy i mielimy- ja mam wiejskie mięso, więc muszę to zrobić sama. Jeśli jednak decydujecie się na kupne mięso, poproście o jego dokładne umycie i zmielenie go na własnych oczach- najlepszy będzie filet z indyka. 1 marchewkę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy dokładnie i formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy pulpety. Gotujemy je przez około 15-20 minut aż porządnie się zagotują. Wodę odlewamy, pulpeciki myjemy pod bieżącą wodą i ponownie wrzucamy je do czystego garnka i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy świeży, posiekany koperek i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Do pulpecików proponuję ugotować ziemniaczka.

pulpety

14. KASZA MANNA Z BANANEM I/ LUB Z MORELĄ LUB Z GRUSZKĄ (po 6 miesiącu)

W małym garnuszku podgrzewamy 200ml wody (lub mleka, jeśli dziecko jest już starsze).  Powoli dodajemy łyżką kaszę manną (ja dodaję około 4-5 łyżek) cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy wsypiemy i rozmieszamy te kilka łyżek, kaszkę pozostawiamy na 2-3 minuty, aby się podgotowała. Przekładamy do miski i dodajemy umyte, obrane i pokrojone owoce. Niektóre owoce możemy rozgnieść widelcem, jak banan czy maliny. Jeśli chcemy zrobić kaszkę z jabłkiem, proponuję dodać je do wody i kaszy mannej na samym początku gotowania tak, aby się rozmiękło.

kasza manna z bananem

15.  BUDYŃ JAGLANY (po 6 miesiącu)

Tutaj znajdziecie pełen przepis.

100g kaszy jaglanej płuczemy i gotujemy na małym ogniu z 200ml wody przez około 15-20 minut (aż będzie miękka). Gdy będzie gotowa, dolewamy do niej 200ml zimnej wody i całość studzimy. Następnie blendujemy i dodajemy 3/4 obranego banana. Kiedy budyń będzie gotowy, delikatnie go podgrzewamy (blendujemy lekko schłodzony, gdyż od gorących potraw tępią się ostrza) i ozdabiamy plasterkami świeżego banana.

budyn jaglany2

 16. MLEKO RYŻOWEJ DOMOWEJ ROBOTY (po 6 miesiącu)

Tutaj znajdziecie przepisy na wszystkie mleka roślinne domowej roboty.

A więc jak przygotować mleko ryżowe?

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5L wody

Ja przygotowałam te mleko na ciepło, ale można też na zimno.
Wystarczy zagotować ryż w garnku używając do tego 0,5L wody, a następnie moczyć go jeszcze przez około 1-2h. Następnie zblendowac wszystko razem z dodatkowym litrem wody.

Całkowita proporcja składników mleka to około 1 szklanka ugotowanego ryżu i 4 szklanki wody.

owsiane1

17. BISZKOPT NA MLEKU RYŻOWYM Z OWOCAMI (MALINY I/ LUB TRUSKAWKI) (po 6 miesiącu)

Biszkopt zalewamy delikatnie ciepłym mlekiem ryżowym tak, aby się rozmiękł. Następnie dodajemy świeże, umyte owoce, na przykład maliny. Wszystko rozgniatamy widelcem.

biszkopt na mleku z malinami

18. KASZA MANNA Z TARTYM JABŁKIEM (po 6 miesiącu)

W małym garnuszku podgrzewamy 200ml wody (lub mleka, jeśli dziecko jest już starsze).  Powoli dodajemy łyżką kaszę manną (ja dodaję około 4-5 łyżek) cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy wsypiemy i rozmieszamy te kilka łyżek, kaszkę pozostawiamy na 2-3 minuty, aby się podgotowała. Przekładamy do miski i dodajemy starce na puree jabłko (ja używam do tego specjalnej małej szklanki tarki dla dzieci).

kasza manna z tartym jabłkiem

19. PLACUSZKI Z RICOTTĄ I OWOCAMI (proponuję po 12 miesiącu)

Pełen przepis i składniki znajdziecie tutaj.

 

Ricottę miksujemy razem z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy na placuszki, a białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy je łyżką do pozostałych składników i ostrożnie mieszamy tak, żeby piana nie opadła. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym przez 1-2 minuty z każdej strony na małym ogniu.

W międzyczasie przygotowujemy owoce: wszystkie myjemy i obieramy ze skóry. Banana i kiwi  kroimy na małe kawałki, liczi  dodajemy w całości, a winogrona przekrajamy na pół. Dodajemy je do placuszków, które na koniec polewamy syropem klonowym.

placuszki ricotta2

20. DESEREK- MALINY, BORÓWKI, BISZKOPT (po 6 miesiącu)

Owoce dokładnie myjemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy kilka biszkopt, które zalewamy niewielką ilością ciepłej wody tak, aby rozmiękły. Całość blendujemy.

 

21. PIECZONE PLACKI BANANOWE (proponuję po 7 miesiącu)

Banana myjemy, obieramy i część kroimy w bardzo cienkie plasterki, a część rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy około 200g mąki pszennej i zalewamy wodą. Mieszamy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę. Cała masa musi być dość gęsta, żeby można było uformować łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia placuszki. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i formujemy placki. Pieczemy je przez około 15-20 minut. Sprawdzamy, czy nie są surowe w środku i uważamy, aby nie spiekły się i nie były twardsze z zewnątrz- dziecko musi mieć łatwość jedzenia.

placki bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *