MALINY, TRUSKAWKI, JAGODY, PORZECZKI, CZYLI SEZON LETNICH PRZYSMAKÓW

żdy z nas kocha truskawki, maliny, jagody, porzeczki :) Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko. Dlatego trzeba wykorzystać te owoce, tak bardzo, jak tylko można.

W związku z tym, chciałabym Wam zaproponować kilka przepisów. Będą to ciasta, gofry, pierogi, a nawet koktajle alkoholowe na bazie truskawek.

Zacznijmy więc od przepisu, który już powinniście znać z mojego bloga. Jest to ciasto rodem z USA, kiedy jeszcze to w dobie wielkiego kryzysu zamiast cukru używano buraków, które nadawały słodyczom wspaniałą czerwoną barwę oraz słodkość.

Przedstawiam Wam Red Velvet Cake.

Przepis na to cudowne ciasto, które ja urozmaiciłam truskawkami znajdziecie tutaj.

red velvet1

 

 

Kolejne moje ukochane ciasto to wspaniałe brownie. Na moim blogu możecie znaleźć przepis nie tylko na jego klasyczną formę, ale i na brownie z buraka oraz brownie z fasoli. To ostatnie stało sie hitem w moim domu. Mój przyszły mąż je uwielbia i jak sam twierdzi, nie wierzy, że jest zrobione z fasoli, gdyż w ogóle jej nie czuć.

Przepis na klasyczne brownie znajdziecie tutaj. Tym razem pominęłam w tym przepisie migdały, które zastąpiłam kremową masą oraz świeżymi malinami.

Kremową masę zrobiłam z 250g mascarpone oraz z 200g gęstego jogurtu greckiego. Dodałam 3 łyżki stołowe cukru pudru i całość delikatnie zmiksowałam na jednolitą masę. Wszystko wyłożyłam łyżką na ostydzonym już cieście brownie i udekorowałam świeżymi malinami.

brownie z malinami

 

Kolejna propozycja na wspaniałe letnie ciasto to krucha tarta z owocami.

Przepis na kruche ciasto znajdziecie tutaj. Poza kruchym ciastem, niezbędne dla nas jest przygotowanie kremowej masy. Potrzebujemy do tego 200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego oraz 200ml śmietanki kremówki (może być 30 lub 36%). W razie potrzeby można dodać również odrobinę cukru pudru, aby masa była słodsza. Śmietankę ubijamy na małych obrotach tak, aby powstała sztywna masa, w międzyczasie dodając po trochu i powoli cukier puder. Na koniec, stopniowo dodajemy jogurt i całość mieszamy łyżką albo miksujemy. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto oraz ozdabiamy świeżymi owocami, na przykład malinami, borówkami i czerwonymi porzeczkami.

kruche ciasto z owocami

 

 

Kolejna moja słodka propozycja to sernik z jagodami. W tym roku przygotowałam go w dwóch wersjach- w mniej i w bardziej klasycznej.

Zacznijmy od sernika na klasycznym kruchym spodzie (możemy go zastąpić herbatnikami). Przepis na kruche ciasto znajdziecie tutaj.

Natomiast do przygotowania samego sernika potrzebujemy:

1kg sera sernikowego (polecam President)
250g mascarpone
5 łyżek cukru
1 jajko
350g jagód
odrobina agrestu
1 biała czekolada
40g masła

Spód blachy smarujemy odrobiną tłuszczu, wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy herbatniki- lub przygotowujemy według przepisu kruche ciasto.

Składniki na masę serowa miksujemy: ser, mascarpone, jajko, cukier i około 250g jagód (pozostałe zostawiamy do ozdoby). Całość wlewamy do tortownicy na herbatniki/ kruchy spód i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Kiedy sernik będzie gotowy i ostygnie, przygotowujemy polewę czekoladową. W gorącej kąpieli roztapiamy masło z czekoladą. Całość wylewamy na gotowy sernik i wsadzamy do lodówki na około 1-2h. Na koniec ozdabiamy jagodami, agrestem i cukrem pudrem.

sernik z jagodami

 

Drugi rodzaj sernika jagodowego, który przygotowałam jest trochę szybszy i łatwiejszy do przygotowania oraz zdecydowanie jest to wersja bardziej dietetyczna.

Po pierwsze, do jego przygotowania potrzebujemy pełnoziarniste ciasteczka owsiane jako spód. Następnie:

1kg sera sernikowego (polecam President)
200g jogurtu greckiego
1 jajko
350g jagód
cukier puder do ozdoby

Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim ciasteczka owsiane. W międzyczasie, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy masę serową. Ser sernikowy, jogurt, jajko i około 250g jagód miksujemy na gładką masę. Całość wlewamy do tortownicy na ciasteczka owsiane i pieczemy około 60 minut. Kiedy sernik będzie gotowy ozdabiamy go jagodami, pokruszonymi ciasteczkami i cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na około 1h.

sernik z jagodami fit

 

A teraz przyszedł czas na pierogi. Zrobiłam zarówno pierogi z jagodami, jak i z porzeczkami, malinami i truskawkami. Jagody i porzeczki polecam dosłodzić, gdyż te owoce są często dość kwaśne. Przygotujcie również śmietanę, bo bez niej jedzenie pierogów to już nie to samo.

Zacznijmy od szybkiego przepisu na same ciasto do pierogów. Musicie przygotować:

300g mąki pszennej
100ml ciepłej wody
20g masła
odrobina soli
1 jajko

pierogi z malinami, porzeczkami i malinami

Mąkę wysypujemy na stolnicę/ blat. Do ciepłej wody wrzucamy masło, aby się roztopiło. Robimy dziurkę pośrodku mąki, do której wbijamy jajko oraz wlewamy stopniowo wodę z masłem. Dodajemy również odrobinę soli. Na początku ciasto mieszamy łyżką. Później zagniatamy ręką przez kilka minut. W razie potrzeby podsypujemy blat mąką, aby ciasto nie przyklejało się do niego. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut. Następnie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na 2mm placek i wycinamy kółka. Pierogi nadziewamy owocami- albo posłodzonymi jagodami lub porzeczkami albo truskawkami lub malinami.  W międzyczasie gotujemy osoloną wodę w garnku. Pierożki składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię plus 2 minuty. Po tym czasie, najpierw wyjmujemy jednego pieroga, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe (wszystko zależy od jego grubości, czasami warto gotować je minutę dłużej). Następnie wyjmujemy wszystkie na talerz i polewamy odrobiną oleju, aby się nie skleiły.

pierogi z jagodami

 

 

Ostatni słodki przepis to gofry pełnoziarniste. Szybkie w przygotowanie, ale jakie smaczne- idealne na kolacje :)

2 jajka

200ml mleka

50ml oleju

1 łyżeczka sody oczyszczonej

300g mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka  proszku do pieczenia

odrobina soli

W misce mieszamy wszystkie składniki (można miksować): jajka, mleko, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, mąka, sól oraz olej. W międzyczasie nagrzewamy gofrownicę i smarujemy ją odrobiną oleju tak, aby gofry podczas pieczenia się nie przylepiły. Powoli wlewamy porcję ciasta i pieczemy przez około 7-8 minut (w zależności od mocy gofrownicy) aż do zarumienienia się gofrów. Gofry podajemy z własnej roboty bitą śmietaną i ze świeżymi owocami.

gofry pelnoziarniste

Na koniec polecam bellini truskawkowe przygotowane na bazie Martini- idealny i orzeźwiający koktajl na letnie popołudnia. Przepis znajdziecie tutaj.

Na zdjęciu możecie zobaczyć również sernik na zimno z własnej roboty galaretką z Martini Asti- przepis tutaj.

asti

10 comments on “MALINY, TRUSKAWKI, JAGODY, PORZECZKI, CZYLI SEZON LETNICH PRZYSMAKÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *