KOLOROWE LETNIE MUFFINKI

muffinki1

SKŁADNIKI

-150ml mleka

-100ml oleju

-2 jajka

-250g mąki

-50g cukru

-2 łyżeczki cukru wanilinowego

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-ewentualnie 2 łyżki kakao

-250g mascarpone

-150ml śmietanki kremówki 36%

-barwnik spożywczy (ja użyłam niebieskiego w płynie)

-świeże owoce do ozdoby- kiwi, truskawki, maliny, borówki i agrest

muffinki3

PRZEPIS

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia (oraz ewentualnie kakao)- mieszamy. Następnie dodajemy mleko, olej, jajka i znów mieszamy- możemy zrobić to mikserem lub trzepaczką. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gotowe ciasto przelewamy do papilotek lub specjalnej blachy do muffinek wysmarowanej wcześniej olejem- ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości papilotek/ blachy. Muffinki pieczemy przez 15 minut.

Podczas pieczenia, przygotowujemy krem do ozdoby. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną masę i dodajemy mascarpone- całość delikatnie mieszamy. 

Gdy muffinki będą już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy- muszą dobrze ostygnąć, aby krem się nie rozpłynął. Wykładamy go szprycą cukierniczą lub rękawem cukierniczym. Na koniec babeczki ozdabiamy świeżymi owocami, które wcześniej myjemy i kroimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *