DOMOWE MLEKO ROŚLINNE

Nie każdy z nas może pić mleko krowie, dlatego istnieje jego genialna alternatywa- mleko roślinne.

Możemy je zrobić sami w bardzo prosty i szybki sposób. Tylko najpierw musimy zdecydować się, jakie mleko zrobimy.

Moje propozycje to:

  • mleko ryżowe
  • mleko owsiane
  • mleko kokosowe
  • mleko migdałowe
  • mleko sezamowe.

Sama stosuję te mleka jako bazę do koktajli owocowych, a samegodomowego mleka ryżowego zaczęłam używać przy rozszerzaniu diety mojego dziecka.

owsiane1

A więc jak przygotować mleko ryżowe?

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5L wody

Ja przygotowałam te mleko na ciepło, ale można też na zimno.
Wystarczy zagotować ryż w garnku używając do tego 0,5L wody, a następnie moczyć go jeszcze przez około 1-2h. Następnie zblendowac wszystko razem z dodatkowym litrem wody.

Całkowita proporcja składników mleka to około 1 szklanka ugotowanego ryżu i 4 szklanki wody.

mleko ryzowe

A przy okazji proponuję zrobić pyszny koktajl na bazie mleka ryżowego z poniższych składników:

  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 100g jarmużu
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1/2 szklanki wody

 

Mleko owsiane- moje ulubione :)

  • 150g płatków owsianych
  • 1,5L cieplej wody

To mleko przygotowałam również na ciepło, ale można też na zimno.
Wystarczy wsypać do dużego naczynia płatki owsiane i zalać je wodą. Moczyć przez około 2h. Następnie zblendowac wszystko.

Całkowita proporcja składników mleka to około 1 szklanka namoczonych przez 8 godzin płatków owsianych i 4 szklanki wody.

owsaine2

 

Mleko migdałowe

  • 1 szklanka obranych migdałów
  • 1,5L ciepłej wody

Mleko migdałowe przygotowujemy tak samo jak owsiane. Migdały obieramy i namaczamy przez około 8h w wodzie. Następnie całość blendujemy razem z wodą.

 

Mleko kokosowe

Tutaj używamy wiórków kokosowych, które namaczamy tylko przez około 1 godzinę.

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1,5L ciepłej wody

Namoczone wiórki kokosowe mieszamy razem z pozostałym 1L wody i blendujemy.

 

Mleko sezamowe

  • 1 szklanka ziarenek sezamu
  • 1,5L ciepłej wody

Ziarna sezamu moczymy natomiast przez około 5 godzin. A następnie również całość blendujemy razem z wodą.

5 comments on “DOMOWE MLEKO ROŚLINNE

  1. co za debilny portal. mleko jest mleko czy to krowie. kozie czy ludzkie. natomiast nazywanie jakiejs papki tylko ze bialej mlekiem jest chore. tak jak szynka z kurczaka. gdzie ten kurczak ma szynke? bo ja do tej pory nie wiem

    1. Szanowna Pani Ado, po pierwsze to bardzo prosze o kulture wypowiedzi na moim blogu. Po drugie, jesli sie Pani nie podoba MOJ wpis na MOIM blogu, to prosze go nie czytac, pominac i przejsc dalej. Po trzecie, nazwa „mleko roslinne” to tylko nazwa umowna- prosze zapoznac sie z fachowymi zrodlami i dowiedziec, czym ono jest, a potem komentowac. Po czwarte, mleko roslinne nie jest papka, lecz substynacja plynna jak „krowie, kozie czy ludzkie”. Po piate, tematem moich przepisow nie jest kurczak, ktorego staram sie unikac i nie jadac od wielu lat- takze tu komentarz jest zbedny. Milej nocy i wiecej kultury osobistej!

  2. Świetna propozycja. Nie wiedziałam, że przygotowanie mleka roślinnego jest takie proste. Na pewno wypróbuję. Dziękuję za instrukcję. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *